top of page
Search
  • Writer's picturemodus i-coaching

Mediteren

Updated: Jun 2, 2019

Voor velen levert mediteren eerder onrust op dan rust. Vragen als : 'Hoe lang en hoe vaak moet je het doen?' 'Wat doe ik met de gedachten die maar blijven opkomen?' 'Hoe lang duurt het voordat ik iets merk?', zullen voor velen herkenbaar zijn. Voor mijn in ieder geval wel. Ik ben het op een gegeven moment gewoon gaan doen en neem iedere meditatie zoals het is.Toen ik voor het eerst ging mediteren, was ik er na een minuut al klaar mee. Omdat mijn intrinsieke motivatie heel groot was, bleef ik het iedere dag doen tot ik na driekwart jaar moeiteloos drie kwartier achter elkaar kon mediteren. Dat lukte niet altijd in de klassieke lotus houding. Vaak zat ik gewoon op de bank of op een stoel. Wanneer de tijd wat hectisch en vermoeiend was, dommelde ik regelmatig weg. Het is me ook een aantal keer overkomen dat ik van mijn stoel viel omdat ik in slaap was gevallen.


“ Alleen als het goed voelt, doe ik het.”

Van een wat obsessief dagelijkse meditatie ben ik in de loop van de tijd op een natuurlijke wijze overgegaan naar mediteren wanneer ik het nodig heb. Ik zie meditatie als een middel in plaats van een doel op zich.

Er gaan dagen voorbij dat ik het oversla maar ook dagen waarop ik wel drie keer mediteer. De ene keer beleef ik bijzondere gevoelens en krijg ik prachtige inzichten. De andere keer val ik in slaap of gebeurt er simpelweg niks. De duur verschilt ook per keer.


Doen wat goed voelt

Het internet staat vol met ideeën en voorbeelden over hoe je kunt mediteren. Ook lees je de voor- en nadelen. Zo wordt mediteren bij een depressie afgeraden omdat dit de depressie kan verergeren. Er wordt ook gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen met betrekking tot een constant gevoel van gelukzaligheid. Ook kun je lezen dat zelfs monniken die meerdere malen per dag mediteren, toch boze buien hebben en onrust ervaren. 'So what?', denk ik dan. Zoals bij het meeste wat ik doe, volg ik ook wat betreft mediteren mijn intuïtie. Alleen als het goed voelt, doe ik het.


Meditatie zorgt ervoor dat je naar binnen gaat. Dat je gaat luisteren naar je innerlijke stem die je inzicht geeft in je patronen, je antwoord geeft op vragen. Het kan je helpen van een afstand naar je gevoelens en gedachten te kijken. Zeker wanneer je het lastig vindt om van je hoofd in je lijf te zakken, kan meditatie een hulpmiddel zijn. Voor het verwerken van diep weggestopte, opgekropte emoties is vaak iets meer nodig.

Hierover meer in 'Wat jouw lijf je vertelt'.


Dus wanneer je vandaag of morgen besluit te gaan mediteren, doe het dan vooral omdat het voor jou goed voelt en wees tevreden met alles wat er gebeurt. Er gebeurt namelijk altijd wel iets ook als je het niet merkt. Hoe vaak je het doet en hoe je het doet, is ook aan jou. Iedere dag, iedere week of gewoon wanneer je zin hebt. Op een stoel, liggend in de zon, in lotus houding aan het water, wat jij wilt. Zo wordt mediteren een stuk relaxter!

59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page